Rabu, 3 April 2013

Welcome To Bandung

Salam sejahtera,

Pejam celik, pejam jelik dah masuk bulan April. Rasanya macam baru semalam jer masuk tahun baru. Start bulan nie mula la kesibukan melanda sampai la bulan jun nanti. Ok2 lupakan citer pasal kerja nie.... Mari kita  bercerita pasal perkara yang menyeronokkan aje yer...
Ok..ok.. baru Cek Ya teringat, yang Cek Ya belum lagi sempat nak story-story pasal Bandung. Aduhai naik basi dah gambar-gambar nie. Nak buat macam mane kemalasan melanda... Hari nie baru rajin skit, tue pun lepas check kelender rupanya next trip holiday dah makin dekat so lunaskan la dulu hutang entry Bandung nie. 
Skang kita layan gambar-gambar nie ye... Macam biasa Cek Ya akan bercerita melalui gambar.
(Malas punya hal nie)

~Belon bawa kami terbang ke Bandung ~
Disebabkan Air Asia menawarkan penerbangan 2 kali sehari ke Bandung makanya marilah kita berduyun-duyun ke Bandung. Cek betul-betul waktu penerbangan takut terlepas plak. Ok next entry Cek Ya kongsikan tip melancong ke Oberse ye....

~Cek Kak, tlg snap gambar saya~
Ehsan by Mr Google
Ini la hotel tempat kami menginap, sangat selesa dengan harga yang sangat berpatutan. Mulanya sangat risau pasal hotel, lagi-lagi bila baca entry kengkawan blogger lain pasal hotel di Bandung. Tapi Alhamdulillah, sangat memuaskan.

Ehsan by Mr google.
Macam nie la gambaran bilik kiteorang tapi sebelum disepahkan dengan barang-barang shopping kiteorang.

My bucuk~
~Me~
Gambar-gambar diatas nie kiteorang duk merendek sambil tunggu tourist guide aka puan supir. X sampai ati nak panggil depa nie supir sebabnya cantik sangat.... Cewek-cewek Bandung manis-manis. Ehem cowoknya pun ganteng hehehe. X caye meh tengok kat bawah nie.

~Sambil menjamu selera di Restoren Padang~
Betul x Cek Ya cakap pe, yang belah kiri tu Mira dan yang belah kanan tu errkk..erk...erk... alamak lupa lak. Tak pe nanti kalau ingat Cek Ya update ye... Kakak jangan marah tau.


Pasar Baru

Ehsan by Mr Google
Destinasi wajib rakyat Malaysia kalau bercuti ke Badung, tak pasal-pasal kat sini korang boleh selisih bahu dengan jiran sebelah rumah tau. Punya la ramai orang Malaysia kat sini... Tapi kan de tue yang berlagak... Kite senyum dia wat tak tau jer, sob~sob~sob> Sampai ati tau...

Kat sini pe jer yang tak der, tudung, kain ela, kain sulam manik, sulam benang, sulam tibul, sulam tengelam. Semua ada, Cek Ya paling rambang mata bila tengok telekung. Mai ai sempat rempat 10 helai, nie pun kengkawan oder. Alhamdulillah, Mira n kawannya sangat memahami... Diaorang duk ekor Cek Ya n my busuk dari sati kedai ke satu kedai. Tolong angkut barang tau, tapi yang paling best depa nie terus bawa kiteorg kat kedai yang murah dan cantik. So kat sini dah jimat la masa dan wang rupiah.

Cik Adik manis nie la tolong Cek Ya cari baru raya.
Ok, untuk korang-korang yang tak tau... Pasar Baru nie ala-ala GM la gitu. Tapi lagi padat dan memeningkan kepala. Masa nie tau jer depa yang kita nie orang Malaysia yang bawa berjuta-juta rupiah hehehe. Jangan risau kalau korang lapar n haus, de berlambak orang jual air dan kuih muah. Siap bersusun kat tangga -tangga lagi. Kat sini korang harus pandai menawar ye. Nasib dapat tourist guide yang bagus, dia pun tolong tawarkan untuk kita.

Toko Tiga @ Kedai Jean
Sesiapa nak cari jean yang ori Guess ke Levi's kat sini tempat paling sesuai terbukti la Orinya... My busuk rembat sehelai dua kat sini. Cek Ya plak tak merembat pe2 sebabnya cuttingnya sangat ketat kot. X menepati syariat hehe.

Factory Outlet

Berjalan-jalan sambil shopping, so kena pergi la tempat- tempat nie. Korang-korang boleh beli pakaian berjenama dengan harga yang sangat murah kat Gedug-gedung membeli belah ataupun Factory Outlet macam kat Rumah Mode, Heritage dan memacan lagi la. Kat sini shopping komplek memang sangat banyak, jadi tak de masalah pun nak shopping sakan. Yang uniknya macam Rumah Mode nie, bangunannya memang rumah yang diubah suai jadi gedung membeli belah. Ciri-ciri rumah zaman koloni Belanda dulu dibaikpulih dan di kekalkan untuk jadi salah satu tarikan di Bandung.

Ehsan Mr Google
Dekorasi Rumah Mode
Model Rumah Mode
Muka-muka kami jer penuh satu scren
Jalan Cihampelas aka Cihampelas Walk

Kalau korang skrol balik kat atas.... Mesti dah bacakan hotel tempat kiteorg dudukkan, hotel nie lokasinya kat Jalan Cihampelas, Bandung. Tourist guide kiteorg saje booking hotel kat sini. Sebabnya, senang kiteorg nak berjalan-jalan. Ala ~ Jalan Cihampelas yang femes dengan watak2 kartun tue... 
Weeeee~ sambil berpegang-pengangan tangan kiteorg pun berjalan-jalanla. Kat tepi-tepi jalan memang sangat banyak kedai-kedai yang jual barangan kulit dan macam-macam lagi. Yang berlari-lari kejar kitaorg suh beli barangan depa pun ada. Kat sini kiteorg sempat beli Key chain, beg dan beberapa barang lagi buat jadi cendramata. Pepandai la korang tawar menawar ye. Masa nie cari tempat yang tersorok sikit, kalau tak alamatnya kena serbu dengan penjual-penjual lainla. Tapi kalau korang tak nak cakap jer bebaik x nak atau. 
" Gak mau, sudah ada... Ma kasih ya".
Cihampelas Walk 
"Spiderman"
~Snap dalam gelap~
Time jenjalan kat jalan Cihampelas nie, kiteorg terjumpa dgn tempat yg di beri nama Cihampelas Walk. Macam Shopping komplek yang bersambung-sambung dengan bangunan lain. Tapi berkesempatan pergi malam jer. Ia la siangnya merendek tempat yg jejauh skit... 
Kedai berhampiran Hotel
Makan-Makan
Nie perkara wajib kiteorg tiap kali jalan-jalan. Sebenarnya banyak Restoren-restoren makanan segera yang mcm kat negara tercinta kita tue. McD, KFC, Pizza Huts la memacam lagi. Tapi kan kalau dah same mcm kat tempat kita, baik tak yah pergi jejauh. Kat Banting jer der... Jadi kiteorg pun try la makanan tradisi Bandung nie. 
Restoren masakan Padang~ model by tourist guide
Cek Ya agak terkezut~ sikit. Kat sini lauk-lauk akan dihidang sebanyaknya sampai x muat masuk dalam pic nie. Tapi, kita cuma bayar makanan yang kita ambik sahaja! So jangan la mengatal2 nak penuhkan pinggan nasi tu dgn banyak2 lauk. Terus terang Cek Ya cakap yang Cek Ya bukan pengemar masakan Padang. Mungkin tak kena pada tekak kot. Sok paginya terus ceri beri~.
~Teh botol~
Sangat sedap... Suka sangat, Cek Ya habis dua botol. Yummy cari-cari kat Malaysia der jual x? Kalau korang tau inform erk. Oh ye... Kat Indonesia sangat senang nak jumpe... Ooo nak pergi lagi.

Kedai Nasi Bakar Cimandiri 18

Sempat snap menu jer.... Makanan sebenar habis sebelum sempat di make up. Hehehe... Paling-paling suka dengan nasi bakar. Sangat-sangat-sangat sedap... My busuk sampai pesan 2 pinggan. Ok untuk menu nasi bakar nie, ia merupakan masakan orang sunda. Salah satu etnik terbesar di Bandung. Rasanya Cek Ya n My busuk lagi suka makanan etnik Sunda. Ok, rasanya kalau orang Malaysia datang sini mesti tersedak2 sebab masakan di Bandung nie agak kering aka kurang berkuah. So korang oder la sayur asam... Ala macam masak bening tu.
Jalan-Jalan

Paris Van Java
Tak lengkap pergi Bandung kalau tak merayap kat sini. Paris di Tanah Jawa hehehe... Kat sini de gabungan beberapa shopping komplek yang disatukan bawah satu bangunan mcm Sogo n Carefour. Selain tu banyak kedai-kedai yang jual barang-barang berjenama macam Tod's, Guess n memacam lagi la. Romantik-romantik gitu... 
 Kat sini agak selamat dari diekori peniga-peniaga jalanan. Fuhh~lega~

Kampung Daun
Sebenarnya ia sebuah Restoren dengan dekorasi yang sangat-sangat super cantik. Tandas yang super bersih dan wangi. Banyangkan korang makan pastu sambil dengar deruan air terjun. Mcm kite berkelah kat air terjun tu. Tempat makan pun boleh pilih tau. Tapi, yang menariknya tempat makanannya sangat2 privasi. Sesuai la kalau nak berhoney moon tau. 

Nampak tak air terjun tue
Di Ladang Strawberry
Atas kerusi buluh di Ladang Strawberry.
Kawasan Bandung nie di kelilingi gunung-ganang. Jangan tak tau cuaca kat sini agak sejuk berbanding kat Malaysia tu. Tapi tak la sesejuk Cameron Highland. Jadi sesuaila untuk tanam strawberry. Lagi pun tanah kat sini sangat subur, manetaknya kaki gunung Takuban Perahu.

Foto-Foto Lelain

Angkut
Angkut nie salah satu pengangkutan awan di Indonesia. Tambangnya pun murah jer.

Kedai bergerak
Pernah jumpe tak sign nie kat Malaysia.
Sebenarnya 4 hari 3 malam sangat-sangat singkat, banyak lagi tempat2 menarik yang Ce Ya tak sempat nak pergi. Kat atas tue antara gambar-gambar yang sepat Cek Ya snap. Masa percutian nie cuaca hujan ajer, Dapat plak berita Jakarta banjir... Nasib Bandung tinggi sikit kan. InsyaAllah next trip ke Bandung Cek Ya akan kongsi eklusif untuk korang.

Nota harapan: Minta-minta dapatla pergi ke Takuban Perahu... Tapi baru-baru nie meletop plak. Ermmmm 
 

8 ulasan:

Sungai Lang Homestay berkata...

seronohnya baca blog awak xsabar nak tunggu bulan 9

nik ros berkata...

wah...seronoknya. kena simpan duit byk2 ni. byk tempat shopping menarik kalau ke sana..hehe

Siti Saleha berkata...

Nanti kite pakat2 g ramai2 nak

Siti Saleha berkata...

Nanti kite pakat2 g ramai2 nak

Mr. Doctor berkata...

Seronoknya berjalan.. Syurga shopping org perempuan la ya.. Md pernah smpai padang dngan bukit tinggi.. Sedap ja masakan padang.. Huhu..

Siti Saleha berkata...

Teringin nak g bukit tinggi gak MD. Mesti masakan padang kat sana sedapkan.

Giadola Iris berkata...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
boleh whatsapp: +6012-6047593 :)
fb/instagram @giadolairiscollection

Watch Box office berkata...

serunyee jalan-jalan